Akya balığı genelde tek veya küçük sürüler eşliğinde avlanan bir türdür. Diğer balık türlerine göre avı en zor olan balıklardan biridir.Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz de sık görülen balık türüdür.
Ortalama uzunlukları 50 ile 60 cm, ağırlıkları ise 30 ile 35 kg dır. Yakala&Bırak disiplini benimseyen hobidaşlarımız sayesinde boyları 2 mt ağırlıkları ise 50 kg kadar ulaşmış ender trofelere rastlamak mümkündür. Genellikle sahil boylarında kıyıları kırmalı ve dipleri taşlık sularda rastlarız akya balığına. En sevdiği besinler küçük balıklar, yumuşakçalar ve deniz kabuklularıdır ama sahte balıkla ve jig türleri ile de çok verimli avları mevcuttur.
Vücut oval, yanlardan yassılaşmış şekilde, sırt mavi, kısmen yeşilimsi olmakla beraber, karın gümüşi renktedir. Vücut yapısı ince yapılmış pullarla kaplıdır, kafa kısmında pul yoktur. Yan çizgiler karakteristik olup, solungaç ağızlarından başlar, göğüs uçlarına kadar sırta paralel hat çizer, sonra karına doğru bir kavis alıp, tekrar düz bir hat halinde kuyruğa doğru uzanır. Yırtıcılığı lüfere çok benzediği için kofana irisi diye tanımlayanlarda vardır ama, lüferlerde yan çizgilerin solungaç ağızlarının ilerisinden düz bir hat halinde kuyruğa uzaması en belirgin ayırt etme özelliğidir..
Akya balığı acımasız bir yırtıcıdır tıpkı lüfer gibi bu yüzden Lüfer balığına çok benzetilir. Son derece çevik,kıvrak ve atiktir.Aniden sağa sola,ileri ve geriye refleksler yapabilir sizi şaşırtabilirler.
Akya balıkları için kullanılan yöresel isimler ise pulsuz,çıplak,hanım balığıdır. Bu isimler akya balığının neredeyse bedenlerinde hiç pul olmamasından dolayı kullanılır.
AKYA BALIĞI AV YASAĞI TARİHLERİ
15 Nisan 31 Ağustos tarihleri arasında genel av yasağı uygulanır.
AKYA BALIĞI ÜREME DÖNEMLERİ
Akya balıkları her yıl Nisan ve Ağustos ayları arasında üreme dönemine girerler.
Minimum avlanma boyu ise: 30 cm dir.
Minimum avlanma boyu ise: 30 cm dir.
AKYA BALIĞI TÜKETİM ZAMANI
Akya balığının en lezzetli yenilebilir tarihleri; Ocak,Şubat,Ekim,Kasım,Aralık aylarıdır. Aşağıda ki cetvelde yenilebilir ve avlanma yasağının olduğu aylar belirtilmiştir.
AKYA BALIĞI TÜKETİM ŞEKLİ
Akyanın kafasından çorba, ızgara (fileto veya şiş), çorba, yahni, galeta ununa batırılmış etinden ise tava yapılır.
Akya | Lichia Amia
Reviewed by LRFavi
on
Cuma, Aralık 19, 2014
Rating:
Reviewed by LRFavi
on
Cuma, Aralık 19, 2014
Rating:


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder