Tatlı sularda yaşayan sazan, hareketli ve dikkatli bir
balıktır. Sazan avı teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, sazan balığını
kolayca avlanmanızı sağlar. Sazan avı sırasında seçilen yem, olta takımı, yer
seçimi, derinlik, mesafe gibi birçok hususa dikkat etmek gerekir. Basit gibi
görünen sazan avı, aslında zahmet isteyen av tekniklerine sahiptir.
Ağustos ayı sonları, sazan avının en verimli olduğu
dönemlerdir. Büyük boy sazanları avlamak için ise; eylül ve ekim aylarını
tercih etmelisiniz. Sazan balığı avı sırasında her tür yem kullanılabilir.
Aynalı sazanlar için durum farklıdır. Sadece kokulu yemlere gelirler. Büyük bir
sazan avı içinse, canlı yem ve katil yem kullanılabilir. Yarımada, göl, ince
nehir ve koy gibi yerlerde sazan avı daha az zahmetlidir. Balık avı yasağı
kalkınca, ilk başlarda sazanlar suyun derinliklerinde olur ve atılan yemleri
yosun ve sazlık gibi otların arasına çeker. 6 ile 15 metre arası bir derinliğe
olta atarsanız, sazan balığına daha rahat ulaşırsınız. Balığın kütlesine göre
dipten çekmekte zor anlar yaşayabilirsiniz. O nedenle olta takımı olarak; 3.20 m
teleskopik kamış, 1:3 turlu makara, 2-6 No. İğne, 0.35 mm ana misina ve
hareketli iskandil av sırasında yeterli olacaktır. Eğer yakın mesafeden oltayı
atacaksanız, iskandil kullanmanıza gerek kalmaz. Sazan avı için en verimli ve
ideal saat, yaz mevsiminde 6:00 ve 11:00 aralığı olur. Yarım saatte bir yemi
tazelemeniz gerekir.
Sazan Avı Teknikleri
Reviewed by LRFavi
on
Çarşamba, Aralık 10, 2014
Rating:

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder